Je hebt een interessante woning gevonden! Nu is het tijd om de woning te gaan bezichtigen. Beoordeel woningen niet alleen aan de hand van foto’s, dat zorgt ervoor dat je kansen mist. Foto’s zijn een goede indicatie maar zeggen niet alles; een woning kan groter lijken, of juist kleiner, lichter of donkerder. Natuurlijk ben je veel tijd kwijt aan het bezichtigen van meerdere woningen maar het gaat hier ook om een van je grootste transacties van je leven. Het is belangrijk dat je er lang van kan genieten.
Veel woningen voor het kiezen? Dan zitten we in een kopersmarkt. We zien dat in deze markt vaak meerdere bezichtigingen mogelijk zijn voordat een woning verkocht wordt. Je kan er dus voor kiezen om eerst zelf te gaan bezichtigen voordat je een expert meeneemt. Mocht het huis niet bij je passen scheelt je dit in de gemaakte kosten. Valt de woning wel in de smaak? Dan kan je bij een tweede bezichtiging ervoor kiezen om een expert mee te nemen.
In een verkopersmarkt zijn de prijzen hoog en wordt er vaak ook flink overboden. De woningen worden snel verkocht en er is veel animo, hierbij geldt dat je meestal niet de mogelijkheid hebt om een tweede keer te bezichtigen. Dat komt doordat mensen na de eerste bezichtiging direct een bod uitbrengen. Tijdens een verkopersmarkt kan een aankoopmakelaar je helpen om in de krappe markt toch ertussen te komen. Het is wel belangrijk dat je je vooraf goed voorbereid zodat je niet voor extra kosten komt te staan.
Door je goed voor te bereiden maak je een goed overwogen keuze. Zorg ervoor dat je alle eisen waaraan je droomhuis moet voldoen hebt genoteerd. Neem dit lijstje mee naar de bezichtiging en kijk of de woning voldoet aan de criteria. Maak daarnaast een lijstje met vragen die je wilt stellen, door de hectiek kan je ze vergeten.
Bij de advertentie staan altijd de gegevens van de verkopende makelaar. Als je dit kantoor belt kan je een afspraak maken voor de eerstvolgende geplande bezichtiging. Staat er geen nummer bij van een makelaar dan betekent dit in de meeste gevallen dat de huidige eigenaar de bezichtigingen zelf organiseert. Maak dan gebruik van de contactgegevens die bij de advertentie vermeld staan.
De verkoper heeft informatieplicht; dat betekent dat alle relevantie informatie over de woning verstrekt moet worden. Je mag en doet er ook verstandig aan om zoveel mogelijk vragen te stellen, de verkopende partij moet alle (verborgen) gebreken kenbaar maken. Doet hij dit niet dan wordt de meldingsplicht geschonden. Aan de andere kant heb je als kopende partij onderzoek plicht daarom is het is belangrijk dat je zelf onderzoek doet, ook al doe je dit enkel door kritische vragen te stellen. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt met punten waar je op moet letten. We raden je aan deze checklist mee te nemen naar de bezichtiging. Ga daarnaast ook uit van het gevoel dat je krijgt bij de woning.
Je hebt de checklist meegenomen naar de bezichtiging en alles zit nog vers in je geheugen. Maak naast de checklist een aantal opmerkingen over de woning, bijvoorbeeld aan welke criteria voldoet de woning wel en aan welke niet. Wat zijn de voor- en nadelen en zijn deze nadelen makkelijk om te vormen in voordelen? Laat indien mogelijk alles bezinken en slaap er een nacht over. De makelaar laat je (afhankelijk van de markt) weten hoeveel tijd je hebt om een bod in te dienen, gebruik de tijd die je hebt en maak geen overhaaste beslissingen. Rijd ’s avonds of de volgende dag nog eens door de straat en kijk hoe de sfeer in de wijk is.
Een woning kan sfeerloze of verouderde kamers hebben. Dat betekent niet dat de ruimte vrij eenvoudig omgetoverd kan worden tot jouw droomhuis. Het kan best zijn dat de woning tijdens de bezichtiging erg tegenvalt door de smaak van de vorige bewoners.
• Zijn de gordijnen dicht? Doe deze open en kijk naar de lichtinval
• Hoe groot is de ruimte? Kan je hier je eigen plek van maken
• Maak een voorstelling van je eigen meubels in de woning
• Maak de ruimte helemaal wit en kijk hoe de ruimte er dan uitziet.
Nog geen goed beeld? Een interieurstylist kan aan de hand van de plattegrond de wensen met je doorspreken. Deze kunnen vervolgend verwerkt worden in een 3D-programma waardoor je een visualisatie krijgt van je wensen. Houd hierbij rekening met je budget en de onderhoudsstaat van de woning. Wordt het te duur of heb je er geen goed gevoel over? Kijk dan naar een andere woning die aansluit bij jouw wensen.