De badkamer via een projectleverancier laten leveren verloopt via hetzelfde proces als het kiezen van een keuken via de projectleverancier. Je wordt tijdens de ruwbouw uitgenodigd voor een gesprek om een ontwerp te maken, tijdens dat gesprek kan je besluiten af te stappen van het ontwerp dat is gemaakt door de architect.
Voor de tegels wordt er vaak een aparte afspraak gemaakt met de tegelleverancier. Houd er rekening mee dat het samengestelde pakket voor de badkamer met de kraan, wasbak, toilet en douche erg eenvoudig zijn samengesteld. Wil je een badkamermeubel of een bad toevoegen dan betaal je al vaak meer. In sommige gevallen is de fontein in de toiletruimte voorzien van een standaard afvoerbuis die de vloer in loopt in plaats van met een zwanenhals sifon de muur in. In het ergste geval wordt de afvoer van de fontein geleverd in de vorm van een pvc-buis.
Het tegelwerk is normaliter inbegrepen in een stelpost. Deze stelpost staat in de koopovereenkomst en tijdens het gesprek met de leverancier krijg je de mogelijkheden te zien. Vaak betreft dit een kuis uit drie verschillende vloertegels en drie verschillende wandtegels, soms kan je ervoor kiezen om de standaard opties achterwegen te laten en kan je de hele collectie van de projectleverancier bekijken. Hiervoor wordt nagenoeg altijd meer geld gerekend, wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn wijk dan zo min mogelijk af van de standaard opties.
Vind je de geboden opties niets en wordt de badkamer buiten proportioneel duur doordat je afstapt van de standaard opties dan is het casco laten opleveren van de badkamer een overweegbare optie. Vaak stappen mensen af van de projectleverancier als hun wensen boven de marktconforme bedragen uitvallen.
Je kan ervoor kiezen om de badkamer gedeeltelijk op te laten leveren. Als je bijvoorbeeld tevreden bent over de opties voor de tegels kan je de badkamer geheel of gedeeltelijk laten betegelen. Ook kan je ervoor kiezen om geen wastafels te nemen en geen spiegel, die kan je zelf uitzoeken en naderhand laten plaatsen. Vind je de kranen niet mooi vervang deze dan voor bijzondere exemplaren. Deze mogelijkheden gelden ook voor de toiletruimte, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het toilet voor de helft te laten betegelen en de andere helft naderhand door een externe partij te laten doen. Dit geeft sfeer en creëert contrast, die tegel kan je in de doucheruimte en de keuken bijvoorbeeld terug laten komen. Daarnaast kan je zelf accessoires toevoegen zoals kaarsen, een wandplank, een badmat en een handdoekenrek.
Het casco laten opleveren van de badkamer biedt je de kans om alles zelf te bepalen, daardoor wordt de badkamer dus persoonlijker. Kies bijvoorbeeld voor beton ciré, gestukte wanden of verschillende soorten tegels. Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor een casco oplevering je hiervoor waarschijnlijk €500,- terug krijgt voor het minderwerk. Dit terwijl het meerwerk je vaak duizenden euro’s extra kost, maak daarom vooraf een afweging tussen de kosten en de baten en ga hierover in gesprek met de bouwbegeleider.
Ondanks dat de badkamer markt transparanter is dan de keukenmarkt is het plaatsen ervan wel arbeidsintensiever. Kies je voor je eigen badkamer zorg er dan voor dat je vooraf weet wat voor ontwerp je wil en wat de totale kosten inclusief plaatsing wordt. Daarnaast wil je ook een technische tekening hebben zodat de projectaannemer de leidingen vast op de juiste manieren kan plaatsen tijdens de ruwbouwfase en zo weet je zeker dat de badkameraannemer tijd heeft om jouw badkamer tijdig te plaatsen. Het liefst nét voor of na de oplevering van jouw nieuwe huis.
Voor sommige nieuwbouwprojecten is het niet mogelijk om te kiezen voor een casco oplevering. Dit zie je voornamelijk bij appartementencomplexen omdat de aannemer dan bang is voor eventuele lekkages. Omdat de buren hier dan last van hebben en de woningborg garantie voor een deel of volledig kan vervallen op het leidingwerk en de vloer. Soms is het mogelijk om de garantie op de vloer te behouden als er wordt gekozen voor een cementvloer maar dit wordt wel gerekend als meerwerk. Bespreek daarom altijd de voorwaarden en de garanties met zowel de bouwbegeleider als het garantiefonds.