Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Alle aftrekbare kosten van een eigen woning.

Woningeigenaren kunnen diverse kosten die samenhangen met de woning aftrekken van de inkomstenbelasting. Een aftrekpost is een bedrag dat van het belastbare inkomen afgetrokken kan worden waardoor het belastbare inkomen daalt, daardoor betaal je minder belasting. Er wordt door de belastingdienst onderscheid gemaakt tussen eenmalige aftrekbare kosten voor je eigen woning en kosten die je ieder jaar kan aftrekken.

Eenmalige aftrekbare kosten aankoop woning

  • Kosten voor het krijgen van een hypotheek zoals een adviesgesprek
  • Kosten voor de bankgarantie, de zekerheidsstelling bij de aankoop van de woning ter grootte van 10% van de aankoopprijs.
  • Er wordt door de bank 1% van het aankoopbedrag als rekening ingebracht om garant te staan voor deze kosten.
  • De notariskosten en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte incl. btw
  • Kosten voor de taxatie t.b.v. de hypotheekaanvraag
  • Kosten voor de aanvraag (borgtochprovisie) van een Nationale Hypotheek Garantie 
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop- of aannemingsovereenkomst.
  • Kosten nieuwbouwdepot
  • Betaalde boeterente voor het vroegtijdig aflossen van een hypotheek

Jaarlijks aftrekbare kosten woning

• Betaalde hypotheekrente
• Erfpachtcanon
• Aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld
Subsidie: voor de kosten van het onderhoud van een rijksmonument
  

Minder fiscaal voordeel

Afgelopen jaren heeft de overheid de belastingvoordelen voor een eigen woning versoberd, deze waren bedoeld om het eigenwoningbezit te stimuleren. Dat is goed gelukt, Nederland telt +/- 7,9 miljoen woningen waarvan 4,6 miljoen koopwoningen. Van deze koopwoningen is meer dan 80 procent gedeeltelijk of geheel gefinancierd via een hypothecaire lening volgens de Nederlandse Vereniging van Banken. De overheid kijkt kritisch naar het beleid en heeft daarom gekozen voor een versobering, de hypotheekrenteaftrek kost de schatkist immers 11 miljard euro per jaar.

Woningeigenaren moeten zich bewust zijn van de ontwikkelingen rondom belastingvoordelen voor koopwoningen, deze zullen de aankomende jaren verder dalen. Gemiddeld krijgt een woningeigenaar ongeveer een derde aan rente terug in de vorm van korting op belastingen. Het feit dat dit verdwijnt is geen reden voor paniek, wel is het belangrijk om in kaart te brengen wat het voor jou betekent als de lasten niet meer kan aftrekken. Een oplossing voor in de toekomst kan verhuizen zijn omdat je dan je hypotheek kan aflossen en een nieuwe kan afsluiten of meer aflossen. 

De belangrijkste belastingregels

De rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar, na deze dertig jaar kun je de hypotheekrente niet meer aftrekken van je inkomsten. Deze beperking is in 2001 ingevoerd, als je voor 2001 een huis hebt gekocht heb je tot 2031 recht op hypotheekrenteaftrek.

De bijleenregeling

Als je een woning koopt en je hebt een woning die je verkoopt wil de overheid dat je de overwaarde van je huidige woning in je nieuwe woning steekt. Over het bedrag van de overwaarde krijg je geen renteaftrek, koop je een woning en verkoop je de oude krijg je te maken met de bijleenregeling.

Voorbeeld: je hebt €50.000 overwaarde en je koopt een woning van €200.000, de rente die je mag aftrekken is dan maximaal €200.000 - €50.000 = €150.000. Leen je meer dan €150.000 dan mag je het bedrag boven de €150.000 geen rente aftrekken. Het extra geleende geld valt in box 3 en is aftrekbaar van de bezittingen in box 3. 

De renteaftrek

Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente kan aftrekken daalt ieder jaar. Tussen 2014 en 2019 daalde dit van 52 naar 49 procent, het percentage wordt versneld verlaagd naar 37,05 procent in 2023. Hier heb je enkel mee te maken als je in de hoogste belastingschijf van 51,75 procent valt. Op berekenhet kan je zien wat de veranderingen in de belastingen voor jouw situatie betekenen, ook kan je zien wat je netto betaalt voor je hypotheek na pensionering.

Hypotheek met een kapitaalverzekering

Heb je een spaar- of beleggingshypotheek dan heb je misschien ook een kapitaalverzekering. Dat is een product waarbij er binnen een aantal jaar een doelvermogen wordt opgebouwd, bijvoorbeeld om de hypotheek af te lossen. Het gaat hierbij vaak om een gecombineerde verzekering, dat houdt in dat de verzekering uitkeert na een bepaalde datum bij in leven of bij voortijdig overlijden. Het vermogen kon belastingvrij groeien waardoor deze verzekeringen erg populair waren, echter door de hoge kosten was het kapitaal dat werd opgebouwd niet voldoende om de hypotheek af te lossen. Daarom werden deze polissen ook wel woekerpolissen genoemd, tegenwoordig worden de verzekeringen en de hypotheken waaraan ze gekoppeld werden niet meer aangeboden.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle